Підходи до українських портів Росія замінувала — США в ОБСЄ

На підходах до українських портів російські окупаційні війська встановили додаткові морські міни, щоб підірвати цивільні судна та звинуватити пізніше в цьому Україну.

Про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер, передає «Укрінформ».

«Минулого тижня Сполучені Штати поділилися з міжнародним співтовариством інформацією з попередженням, що Росія має намір розширити атаки на українські зернові об’єкти. Росія саме так і зробила. Ми вважаємо, що Росія може здійснити атаки на цивільне судноплавство в Чорному морі. За нашою інформацією, Росія встановила додаткові морські міни на підходах до українських портів», — зсказала Брукер у вівторок, 25 липня, під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ, присвяченого російському ракетному терору проти України.

Американська сторона вважає, що це — скоординовані зусилля Росії, щоб виправдати будь-які атаки на цивільні судна в Чорному морі, а потім звинуватити в них Україну.

«Засуджуючи Росію за бомбардування українських портових міст та експортної інфраструктури, ми повинні залишатися пильними щодо того, як Росія намагається розширити конфлікт та продовжувати звинувачувати інших у своїх недобросовісних діях»,— заявила Брукер.

У своєму виступі представниця США засудила атаки Росії на українські порти та інфраструктуру експорту зерна, що вона здійснює після виходу з важливої для продовольчої безпеки світу Чорноморської зернової ініціативи.

Після оголошення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи 17 липня російські терористи почали завдавати щоденних масованих ударів по Одеській області, в результаті яких пошкоджень зазнає інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. Окрім того, Росія погрожує атаками на цивільні судна, котрі прямуватимуть в українські порти.

Нагадаємо, ГУР оприлюднив дані про планомірний зрив зернової угоди росіянами