Бізнес закликає Уряди України та Польща удосконалити роботу пунктів пропуску на українсько-польському кордоні

Бізнес-спільнота України та Польщі закликає уряди двох країн сприяти розбудові існуючих та спорудженню нових спільних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, а також забезпечити якнайшвидше підписання Угоди про спільний кордон між Україною та Республікою Польща.

Про це повідомляє пресслужба УКАБ. 

У зверненні говориться, що зараз автомобільні вантажні перевезення через західні автомобільні пункти пропуску стали практично єдиним шляхом для міжнародних перевезень товарів. Але, не дивлячись на всі зусилля з налагодження ефективного пропуску транспортних засобів комерційного призначення, автомобілі простоюють на кордоні по декілька діб.

Бізснес асоціації вважають, що існуючий механізм електронної черги для всіх учасників потребує вдосконалення.                                                               

«За даними електронної черги станом на початок липня поточного року час очікування в загальній черзі в пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ» складає приблизно 7 днів, а час очікування в черзі на ветеринарний контроль — більше 13 днів. Очевидно, що час очікування призводить до сповільнення товарообігу і фінансових втрат перевізників через простій транспорту та порушення договорів. За приблизними підрахунками перевізників, одна доба простою вантажного автомобіля вартує 300-400 євро»,— говориться у повідомленні.

Бізнес-спільнота закликає Уряди України та Республіки Польща: 

  • сприяти якнайшвидшому підписанню Угоди про спільний кордон між Україною та Республікою Польща;
  • посилити діалог із польською стороною та відповідними інституціями ЄС щодо розбудови існуючих та спорудження нових спільних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, використовуючи доступні інструменти міжурядової взаємодії та механізми багатосторонньої дипломатії;
  • сприяти пошуку шляхів зближення митних процедур на польсько-українських пунктах контролю та виробленню відповідних рекомендацій для змін митного законодавства України та практик митних відомств обох країн;
  • прискорити процес ухвалення рішення Державною митною службою України щодо модернізації пунктів пропуску на польсько-українському кордоні.