Україна закликала в ОБСЄ убезпечити судноплавство у Чорному морі

Україна закликає міжнародну спільноту вжити заходів для забезпечення безпеки судноплавства в Чорному морі як запоруки продовольчої безпеки в усьому світі.
 
Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ, пише «Укрінформ».
 
На засіданні обговорювалося питання російського ракетного терору.
«Ми закликаємо міжнародну спільноту підтримати зусилля українського керівництва, спрямовані на розблокування зернової ініціативи. Необхідно вжити відповідних заходів для забезпечення безпеки судноплавства в Чорному морі як запоруки продовольчої безпеки в усьому світі»,— сказав він.
У своєму виступі очільник української місії в ОБСЄ повідомив делегації країн-учасниць про систематичне знищення Росією зернових терміналів, резервуарів та причалів українських портів.

«Лише з 18 липня Росія атакувала Україну 74 ракетами та 92 безпілотниками іранського походження. Крім того, вчора Росія переключилася на порти на річці Дунай. Атак зазнала українська цивільна інфраструктура в безпосередній близькості до Румунії. У результаті було поранено шість осіб, зруйновано зерносховище та резервуари для зберігання вантажів. Чи є у когось сумніви щодо справжніх намірів Росії?»,— заявив Цимбалюк.

Нагадаємо, із 19 липня РФ здійснює цілеспрямовану повітряну атаку на зернові термінали в українських портах. Пошкоджень зазнала інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. Окрім того, Росія погрожує атаками на цивільні судна, котрі прямуватимуть в українські порти.