З представниками пяти країн Євросоюзу, що проти іморту української агропродукції, потрібно вести переговори — УСПП

В Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП) вважають, що заборона на імпорт українських зернових у 5 країн ЄС — не така вже і критична ситуація. Україна небагато мала із реалізації зернових зокрема в Польщі, будучи більше зацікавленими в першу чергу в транзиті в порти Гданська та Свіноуйсьце. Також вітчизняне збіжжя чекають в Іспанії, Нідерландах, Франції, Італії.

Про це повідомляє прес-служба УСПП.

Як повідомляють в Союзі, позицією 5 країн щодо заборони імпорту українського зерна не задоволені не тільки українські експортери, але й трейдери європейських країн. За словами віце-президента УСПП Леоніда Козаченка, нідерландські трейдери дуже незадоволені блокуванням поляками транзиту українського зерна, адже це затримує законтрактовані ними поставки.

«Більш правильною позицією було б сісти із представниками означених 5 країн ЄС, представниками Єврокомісії і сформулювати наступну позицію: Україна розуміє, що є більш конкурентоспроможною (по обсягах і ціні), ніж європейські фермери. Ми не проти не продавати своє зерно в Польщі, Словаччині, Угорщині, Румунії, Болгарії. Натомість вимагаємо організації швидкого і ефективного транзитного коридору в порти ЄС, а також ті країни Євросоюзу, які навпаки, зацікавлені в купівлі українського АПК»,— зазначили в УСПП.

Такий коридор мав би контролюватися спільно із поляками, румунами тощо. Завданням же партнерів було б контролювати також власних трейдерів, які хотіли б закупити український товар дешевше в обхід заборони.

Пропускна спроможність європейських портів для відвантаження українських зернових — 3,5 млн тонн в місяць. Ще 1,5 млн тонн Україна може реалізувати в Західній Європі. Відтак, теоретично можливо вийти на показники 5 млн тонy експорту щомісяця через ЄС при потребі у 7 млн тонн. Втім, цього року через зменшення посівів обсяги врожаїв будуть нижчими.

Наразі 40% бюджету Євросоюзу йде на дотації фермерських господарств — йдеться в інформації Української аграрної конфедерації. Їхня низька рентабельність — основна причина побоювань місцевих аграріїв в контексті конкуренції із українським АПК.

У той же час, для українських виробників дуже важливим є продовження експорту продукції АПК (м'ясо, молочка, овочева, фруктова консервації і т.д.), особливо в умовах промислового безвізу та відміни квот.

Тому необхідно шляхом продовження переговорів із ЄС не допустити розширення номенклатури продукції із доданою вартістю, імпорт якої мають намір заборонити згадані 5 держав ЄС.