Навіть за умов блокади портів, можна сподіватись на реалізацію прогнозованого експортного потенціалу — аналітики

Сумарний експорт кукурудзи, пшениці, ячменю, ріпаку, соняшникового шроту та соняшникової олії у 2023/24 МР може сягнути 42,2 млн тонн, що потребує щомісячних обсягів поставок в середньому на рівні 3,5 млн тонн. Сумарний ередньомісячний експорт цих товарів складав 5,4 млн тонн: 2,9 млн тонн — Зерновим коридором і 2,5 млн тонн альтернативними шляхами.

Такий прогноз надали аналітики ІА «АПК-Інформ».

«Цей показник відповідає максимальному досягнутому значенню для альтернативних шляхів за звітний період (1 серпня 2022 р. — 17 липня 2023 р.), і навіть за умов повної військової блокади портів Великої Одеси, можна сподіватись на реалізацію прогнозованого експортного потенціалу», — вважають аналітики.

В той же час, експерти зазначають, що з урахуванням сезонних факторів фактична середньомісячна пропускна здатність альтернативних шляхів наразі дещо нижча.

«Крім того, невизначеною є пріоритетність відвантажень у розрізі вантажів в умовах високої конкуренції. Це може вплинути на обсяги поставок олії та шротів. Але, з іншого боку, задекларовано багато проєктів розвитку інфраструктури в портах Дунаю і на прикордонних переходах, що може суттєво збільшити показники середньомісячного експорту альтернативними шляхами», — говорять аналітики.

Серед ключових ризиків зростання обсягів експорту через європейські кордони залишається бажання прикордонних країн ЄС обмежити постачання укрїнської агропродукції. Також досі не синхронізована робота всіх логістичних ланок між Україною та ЄС. Крім того, через конкуренцію можуть зростати тарифи на доставку та обробку вантажів на кордонах, що призведе до стримування продаж аграріями.

«З урахуванням того, що у формуванні українського агроекспорту наразі дуже багато невідомих, оцінки експортного потенціалу будуть часто змінюватись, а глобальний ринок, в свою чергу, поки не має чітко прогнозованих обсягів поставок з Чорноморського регіону з відповідним впливом на глобальну продовольчу безпеку», — інформують аналітики.