Страховики не страхуватимуть судна, що йдуть в українські порти без зернового коридору — думка

Після того як Росія вийшла із зернової угоди, міжнародні страхові компанії можуть заморозити страхування для будь-яких суден, які йтимуть в Україну.

Про це пише Latifundist.com з посиланням на Reuters.

«Через крах угоди про Чорноморський коридор більшість судновласників тепер утримаються від заходів в українські порти», — сказав операційний директор данської судноплавної групи NORDEN Крістіан Вінтер Крістенсен.

Страхування було життєво важливим для забезпечення поставок через «зерновий коридор». Тепер страховики переглядаються можливості продовження певної форми покриття збитків у разі пошкодження судна.

За даними Reuters, деякі страховики намагатимуться значно підвищувати ставки, а інші перестануть пропонувати страховку. Страховий ринок Lloyd's of London вже включив Чорноморський регіон до списку високого ризику.

«Річне страхування залишається в силі, але рейси до перелічених районів оцінюватимуться індивідуально», — сказав Ніл Робертс, керівник морського та авіаційного відділу Lloyd's Market Association (LMA).

Деякі додаткові страхові внески від військових ризиків, які стягуються при в'їзді в акваторію Чорного моря, необхідно поновлювати кожні сім днів. Вони вже коштують тисячі доларів і, як очікується, зростуть, тоді як судновласники можуть не дозволити своїм суднам увійти в зону бойових дій без згоди Росії.