Ріпак в Україні почав швидко дорожчати на тлі невисокого врожаю та росту цін на біодизель

Україна вже збирає новий врожай ріпака. Фермери розраховували на високий вал олійної культури, проте офіційні дані свідчать, що середня врожайність ріпака поки є низькою — 1,2 -1,3 т/га.

Про це розповіли експерти аналітичного центру кооперативу «ПУСК», створеного у рамках Всеукраїнської аграрної ради, повідомила пресслужба ВАР.

За очікуваннями фахівців, надалі врожайность можуть підвищитися, але рекордного врожаю не буде. Ціни на ріпак почали різке зростання, і цей тренд буде тривати, як в Україні, так і в світі.

«Спостерігаємо зростання цін на ріпак. На малих річкових портах індикативні ціни за тиждень зросли з 330 євро/т до 345 євро/т. Пропозиція українського ріпака минулого тижня була низькою, і швидко вона не зміниться, бо жнива розпочалися нещодавно. Тож можна очікувати, що у малих портах ціни індикативно зростуть до 348 євро/т до кінця тижня, на умовах СРТ — до 355-360 євро/т вже у найближчі тижні», — розповіли в аналітичному департаменті «ПУСК».

Ціни перобників на ріпак зараз знаходяться у широкому діапазоні, в залежності від регіону — 12300-13200 грн/т, найнижчі позначки наразі на Одещині.

«Світові ціни на біодизель знову зростають, рослинні олії дорожчають, тож ріпак на біржах буде зростати в ціні. Але липень і початок серпня будуть несприятливими для реалізації під тиском збору нового врожаю», — прогнозують аналітики.

Нагадаємо, у квітневому звіті аналітики USDA прогнозували, що країни ЄС збільшать імпорт ріпаку цього сезону на 30%.