Уряд має втручатися у конфлікт інтересів між аграріями та перевізниками — думка

Переорієнтація аграріїв на внутрішній ринок замість експорту рятує їх від збитків, проте позбавляє залізницю групи високорентабельних вантажів і відповідно, ресурсів для існування. Уряд України має визнати наявність існуючого конфлікту інтересів між аграрним та транспортно-логістичним секторами та координуватиме їх взаємовідносини.

Таку думку висловив член Комітету з логістики Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Юрій Щуклін.

«Комбінація цих чинників формує ризики, що Україна втратить експортний потенціал в аграрній ніші, а її залізнична інфраструктура занепадатиме і не буде спроможна забезпечити повоєнне відновлення економіки. Уникнути цих наслідків можливо за умов, що Кабмін визнає наявність конфлікту інтересів між аграрним та транспортно-логістичним секторами та координуватиме їх взаємовідносини», — говорить Юрій Щуклін.

Експерт зазначає, що між агросектором та транспортним сектором наразі існує конфлікт інтересів, коли одна галузь прагне максимально заробити на труднощах іншої.

«Торік залізнична логістика залишила аграріїв без прибутків. Сьогодні ціновий маятник хитнувся в протилежний бік, і аграрії залишають залізничний транспорт без вантажів, а значить, без роботи. Залишати взаємини агросектору й логістики чи то “вільному”, чи то дикому (?) ринку — катастрофічна помилка!» — вважає експерт.

Він акцентував, що наслідки невтручання держави в конфлікт інтересів галузей можуть бути катастрофічними, тому що це призведе до стагнації аграрної галузі, залізничної логістики й підірве спроможності України заробляти кошти на експорті.

Зупинка агроекспорту, падіння обсягів перевезень аграрних вантажів, призведуть до відтоку компетентних кадрів з обох галузей. Занепад і закриття частини маршрутних станцій через відсутність агровантажів спричинять стагнацію залізничної та суміжної
інфраструктур, що в підсумку суттєво звузить можливості повоєнного відновлення
економіки.

Юрій Щуклін окреслив послідовність дій, які можуть припинити взаємознищування
аграрної та транспортної галузей та зберегти експортний потенціал країни:

  • Уряд в особі Мінагро та Мінінфраструктури та Укрзалізниці має створити умови для
    спільного, прозорого й відповідального планування аграрного виробництва та бізнес-
    процесів залізничної логістики.
  • Це планування має відбуватися в незалежному цифровому середовищі, що повністю усуне вплив чиновників й корупційних чинників на логістичні бізнес-процеси.
  • Після визначення оптимального співвідношення обсягів вантажів та кількості вагонів, Уряд має визначитись з утилізацією незатребуваних вагонних парків та надалі не допускати їхнього профіциту.