В Угорщині виступають за продовження заборони імпорту двох культур з України

В Угорщині готові пом'якшити блокування аграрних товарів з України в довгостроковій перспективі, але зараз країна виступає за продовження обмежень до кінця 2023 року як мінімум для двох позицій — соняшнику і кукурудзи.

Про це сказав міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь у Люксембурзі після засідання Ради з сільського господарства та рибальства ЄС, пише «Європейська правда».

Чиновник сказав, що ЄС потрібно підготуватися до присутності української агропродукції на ринку ЄС в довгостроковій перспективі, тому «необхідно знайти комплексні, довгострокові рішення». 

Іштван Надь вважає, що зерно з України має постачатися на ринки країн третього світу, де вона традиційно була присутня ще до війни.

«Заборона на імпорт має сенс з економічного погляду лише в тому разі, якщо вона триватиме щонайменше до збирання врожаю і зберігання нового врожаю. У випадку з пшеницею і ріпаком це можна зробити до 15 вересня, але не у випадку з кукурудзою і соняшником. Тому логічним кроком буде продовження заборони ЄС на імпорт до 31 грудня, принаймні, для цих двох продуктів», — сказав чиновник. 

На його думку, Брюсселю потрібно забезпечити роботу «коридорів солідарності» відповідно до їхньої первинної мети.