Ажіотажного попиту на перевезення зерна залізницею цього року не буде — УЗ

В АТ «Укрзалізниця» не очікують ажіотажного попиту на перевезення зернових вантажів цього року. Наразі обсяг перевезень залізницею зменшився.

Про це йшлося під час наради УЗ із представниками аграрного ринку 15 червня, пише Rail.insider.

«Як прогнозують, лише 44 млн т (зернових, — ред.) буде експортовано, і, на мою думку, лише 25–28 млн т проїде залізницею. Якщо розділити це на 12 місяців, я бачу, що значно зменшиться, по-перше, обсяг перевезень. Тому що фізично менша вантажна база. По-друге, у нас зміщення знову піде на осінь невелике, бо менше озимої посіяли. Тому я вбачаю, що до 2 млн т (на місяць, — ред.) будемо везти», — заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

Він зазначив певний сплеск попиту на вантажні перевезення зернових у жовтні–листопаді.

«Потім знову буде стабільне перевезення. Тобто не буде таких яскраво виражених піків, які були минулого року, коли мали перевезти 60 млн т, а інфраструктурна можливість — лише 30 млн т. І це спровокувало сплеск у жовтні минулого року попиту на вагони, на перевезення. На сьогодні обсяги вже зменшилися. Ми розуміємо, які наші інфраструктурні можливості і через порти, і через західні переходи. Тому я не думаю, що там буде такий ажіотажний попит», — уточнив посадовець.