Експерт розповіла про те, що очікує ринок української кукурудзи в наступному сезоні

Україна у новому сезоні знизить виробництво кукурудзи через скорочення посівних площ. І якщо не буде проблем з урожайністю через посуху врожай очікують на рівні 22-23 млн тонн.

Про це під час конференції Grain Ukraine-2023 розповіла керівниця відділу аграрних ринків в Чорноморському регіоні, редакторка видання Argus AgriMarkets Вікторія Блажко,

За її словами, поточні прогнози виробництва та великі перехідні запаси дозволять країні експортувати близько 19 млн тонн кукурудзи в 2023/24 сезоні.

«В порівнянні з іншими зерновими групами, 19 млн тонн експорту — доволі непоганий потенціал за існуючих умов. Справа тільки в тому, що експорт кукурудзи куди більше залежить від морських шляхів, ніж пшениця — 70% його обсягів в поточному сезоні приходилося саме на глибоководні відвантаження», — акцентує увагу Вікторія Блажко.

До Європи у новому сезоні експортувати кукурудзу стане проблематичніше, там очікується покращення виробництва цієї культури на +12 млн тонн. Тож попит з боку ЄС на неї має бути нижчим. До цього додається ще й заборона на експорт до 5 сусідніх країн та висока конкуренція на світовому ринку між країнами-виробниками з огляду на велику пропозицію.

«В Європі ми конкуруємо з Бразилією. Єдине, що може нам тут допомогти, це те що Китай відкрив свій ринок для бразильської кукурудзи. Наразі весь попит на кукурудзу з боку Китаю сфокусований саме на Бразилії. Але українська кукурудза має конкурентну перевагу на китайському ринку, і не лише на китайському, а і у світі — наша кукурудза не ГМ»,— пояснює Вікторія Блажко.

Вона додає, що самі китайці також готові її купувати, але для них, які і для інших покупців української агропродукції, що знаходяться в Азії і Африці, важливі дві речі — ціна та стабільні поставки. Тож аналітик припускає, що без доступності морського експорту Україні навряд чи вдасться реалізувати експортний потенціал по кукурудзі в новому сезоні, навіть з урахуванням зменшення виробництва. 

Більше читайте: Чи зможе Україна продати врожай 2023 року — тенденції та виклики майбутнього зернового сезону