Уряд визначив, за яку шкоду, завдану суднам та вантажам, можна буде отримати компенсацію від України

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок, за яким будуть надавати компенсацію шкоди, заподіяної судам, що заходять в порти України. Це стосується суден під українським та іноземними прапорами (крім росії та білорусі). Відповідна постанова прийнята Урядом.

Про це повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.  

Згідно з порядком, компенсація надаватиметься судновласнику, якому страховик письмово відмовив у відшкодуванні шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії рф.

Право на компенсацію матимуть тільки ті судновласники, які уклали договір страхування або P&I (Protection and Indemnity) поліс у порядку, установленому законодавством України чи іншої держави.

До шкоди, яка підлягає компенсації належить:

  • збитки, заподіяні судну через загибель або руйнування, що не підлягає відновленню
  • витрати на усунення конструктивного пошкодження судна, через яке судно втратило морехідний стан
  • збитки внаслідок втрати та або псування вантажу
  • витрати, пов'язані зі шкодою здоров'ю чи життю пасажира чи члена екіпажу судна.

Для цього судновласник не пізніше 90 календарних днів з дати отримання відмови страховика у наданні страхового відшкодування може подати до Мінінфраструктури встановлений пакет документів.

Нагадаємо, в лютому цього року Верховна Рада підтримала зміни в Закон України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», які надають фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання гарантії компенсації шкоди, заподіяної внаслідок агресії росії.

На ці цілі передбачено до 20 мільярдів гривень.