Україна через простій кораблів у чергах Зернового коридору зазнала збитків у понад $1 млрд — Горбачьов

Україна через простій кораблів у чергах Зернового коридору зазнала збитків у понад $1 млрд, заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов.

Про це повідомила пресслужба УЗА.

«Це ті гроші, які не отримали українські сільгоспвиробники. Це ті гроші, які трейдери заплатили власникам суден за те, що кораблі стояли дуже довго в черзі», — пояснив Микола Горбачьов.

Він додав, що РФ не приймає планів та умов України щодо формування черговості перевірок суден, які стоять у черзі, і це не дає змоги портовим терміналам працювати ритмічно.

Говорячи про зупинку роботи морського порту Південний і виключення його з роботи Зернового коридору, голова УЗА зазначив, що це стало «черговою перемогою РФ у торгах», що відбуваються в рамках перемовин у Стамбулі з відновлення експорту української сільгосппродукції морем, і висловив сподівання, що вихід із ситуації буде знайдено.

Нагадаємо, раніше учасник ринку проінформував, що економічна доцільність перевезень агропродукції Зерновим коридором втрачає сенс, бо простій суден, який може тривати місяцями, «з'їдає» все.