Аналітик спрогнозував чисту рентабельність сої та кукурудзи цьогріч на рівні 0%

Рентабельність кукурудзи у 2023 році становитиме 21% від валової рентабельності, і, теоретично, це складе 0% чистої рентабельності. В 2021 році рентабельність складала 64%, в 2022 — 55%.

За словами аналітика Cogo Intelligence Карлоса Кого, це досить різкий перепад. Але експерт зазначає, що коефіцієнт обміну значно покращується, адже добрива на світовому ринку переживають стрімке падіння.

Він нагадує, що азот, фосфат і калій подешевшали на 45-65% у доларах.

«Це призведе до дуже різкого падіння собівартості продукції наступного сезону врожаю кукурудзи та другого врожаю 2024 року. А рентабельність уже прогнозується близько 33%, тобто набагато вище нинішньої», — цитує аналітика Мінагрополітики України.

Щодо ситуації на соєвому ринку, то вона трохи тривожніша.

«Ми маємо те, що ми називаємо ідеальним штормом. Сьогодні рентабельність сої в Серрадо (Бразилія) у валовому вираженні падає до 13%. Зважаючи на те, що валовий прибуток соєвих бобів становив 62% у 2021 році та 53% у 2022 році. Чиста рентабельність сої в літньому врожаї дорівнює нулю, і прогноз на наступний рік такий самий», — каже Карлос Кого.

Нагадаємо, 30-31 травня провідні гравці аграрного ринку зберуться в Києві на зерновій конференції Grain Ukraine-2023, де обговорять розвиток українського аграрного бізнесу в умовах війни.