Експорт українського насіння соняшника потрібно квотувати — думка

Через воєнні дії Україна зменшила виробництво оліїї та значно збільшила обсяги експорту соняшникового насіння. І заборона імпорту соняшника до 5 країн Східної Європи є вигідною для вітчизняних ОЕЗів, оскільки вони постійно відчувають дефіцит сировини.

Таку думку висловив генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук, пише Інтерфакс-Україна.

Ассоціація «Укроліяпром» пропонує запровадити механізм додаткового збору, зокрема, квотування експорту.

«Зараз оптимальний момент для ухвалення урядом такого рішення. Цей механізм принесе держбюджету близько 3 млрд грн, які можна буде спрямувати на виплату зарплат військовим», — наголосив він і повідомив, що асоціація надіслала відповідні пропозиції прем'єр-міністру.

Степан Капшук також зазначив що підписання угоди між Мінагрополітики та Мінсільгоспом Болгаріїї зумовлене суттєвим нарощенням болгарськими переробниками власного виробництва соняшникової олії. В останні роки кількість ОЕЗів в Болгарії зросла з 4 до 11. Болгарські переробники у минулому році наростили виробництво олії до 250-300 тис. тонн, внутрішня портеба при цьому складає 150 тис.тонн.

Коментуючи угоду Мінагрополітики України та Мінсільгоспу Болгарії про підписання меморандуму щодо соняшникової олії, Капшук розповів, що таке рішення зумовлене нарощуванням Болгарією власного виробництва соняшникової олії.

«Їм потрібно реалізувати власний товар як на внутрішньому ринку, так і наростити його експорт», — пояснив Степан Капшук.

За його словами, раніше Україна експортувала олію до 124 країн. На даний момент українська олія реалізується приблизно у 80 держав. Основними її покупцями є Індія, Китай, Європа та африканські країни. Експортувати олію на далекі відстані для України не вигідно через високі ставки фрахту. Крім того, нас активно витісняє з індійського ринку РФ, яка наростила виробництво соняшнику.

Нагадаємо, аналітики вважають, що експорт соняшникової олії з України цього року стане мінімальним за останні 9 сезонів.