В Ізмаїлі складна ситуація через критичне накопичення вагонів у порту

В порту Ізмаїл спостерігається критичне накопичення вагонів з зерном. Станом на 15 травня в бік порту рухалося 2462 вагони з зерновими вантажами. Черга на вивантаження загальним часом складає 31,2 доби.

Про це у повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

За данними фахівця, загальне вивантаження вагонів в порту Ізмаїл за минулу добу склало 96 вагонів із зерном. Середньодобове вивантаження у травні — 79 вагонів/добу.

Добове вивантаження в Ізмаїлі вдалося збільшити за умов покращення погоди. Ситуація залишається складною через масову переорієнтацію зерноперевезень на Ізмаїл, адже блокування росіянами Зернового коридору триває, а на західних кордонах обмежено рух вантажів. До того ж, в Ізмаїльському МТП існує нестача потужної розвантажувальної техніки та критих зернових складів для накопичення великих обсягів вантажу.

В той же час в бік одеських портів рухається 902 вагони з зерном, потужність загального вивантаження за добу там складає 125 вагонів. Середньодобове вивантаження у травні — 274 вагони.

«Фіксуємо значне зменшення показника добового вивантаження вагонів зі зерном у портах Великої Одеси (раніше вивантаження коливалося від 700 до 900 впгонів на добу). Фактично країна-агресор блокує роботу Зернового коридору», — йдеться у повідомленні.

За інформацією від Одеської залізниці, за минулий тиждень жодне з суден не пройшло інспекцію СКЦ, жодне з судно не перебуває у зоні інспектування, зареєстрованих на огляд судет також немає. Очікують огляду 60 суден.

Нагадаємо, в Україні не виключають можливість припиненння роботи Зернової ініціативи через відмову від неї російської сторони.