У Болгарії та Румунії відбувається протистояння між фермерами та переробниками

Минулого тижня Болгарія та Румунія вирішили ввести заборону на імпорт української агропродукції. Це не тільки не допомогло аграріям розв'язати проблему з низькими цінами та високими залишками, а навпаки, мотивувало місцеві переробні підприємства знизити попит на культури.

Про це повідомив генеральний директор болгарської компанії Agrivia Oil Василь Василєв, пише «АПК-Інформ».

Він зазначив, що ринок Європи на травень-червень насичений рослинними оліями, закупки продукції уповільнилися за більшістю напрямків, ціни знизилися. Ця ситуація може стимулювати фермерів продавати олійні за будь-яку вартість. Інший варіант розвитку подій — аграрії утримаються від продажів, а залишки зростуть до рекордно високого рівня.

«Ми також очікуємо, що у червні-липні ціни на соняшник та олію не будуть зростати у Причорноморському регіоні, адже більшість переробників мають достатні запаси як соняшнику, так і ріпаку до кінця поточного МР. Водночас ми також очікуємо на збереження «протистояння» між аграріями та переробною промисловістю у наступні місяці, що не сприятиме полегшенню роботи на ринку, та не зробить його більш прозорим або передбачуваним для локальних операторів ринку», — сказав Василь Василєв.

В Agrivia Oil оцінюють врожай соняшнику в новому сезоні на рівні 2 млн тонн у Болгарії та 2,8 млн тонн у Румунії. Це може призвести до рекордно високого показника балансу попиту та пропозиції в обох країнах сумарно — більш ніж 6 млн т разом з перехідними запасами.

Нагадаємо, компанія Allseeds зупинила завод через проблеми з експортом зерновим коридором.