В Україні ухвалили державний стандарт про закачування біометану в газові мережі

Державне підприємство «УкрНДНЦ» затвердило державний стандарт щодо закачування біометану в розподільні та магістральні газові мережі. Його розробили відповідно до вимог ЄС.

Про це повідомили в «Регіональній газовій компанії».

У документі визначені технічні характеристики біометану для подачі в мережу. Уніфікація вимог до якості біометану із європейським стандартом потрібна для експорту біометану до країн Європи та подальшої інтеграції газових ринків.

Читайте за темою: Побудувати біометановий завод не важче і не довше, ніж елеватор — Сергій Кравчук

«Новий стандарт відповідає базовому технічному стандарту ЄС, який використовується для визначення вимог до якості біометану та вмісту у ньому хімічних сполук. Відтепер ДСТУ EN 16723-1:2023 «Природний газ і біометан в транспорті та біометан для закачування в мережу природного газу» став частиною українського законодавства. На його основі видаватимуться технічні умови на приєднання біометанових заводів до газорозподільних мереж», — зазначили в ГРК.

Зазначається, що держстандарт можуть використовувати в роботі всі оператори мереж, оскільки це важливо з точки зору розвитку ринку та технічного удосконалення процедур і регламентів.

«Біометан в силу свого походження містить компоненти, яких немає у природному газі — наприклад, кремній, амоній, фторовані сполуки тощо. Вони можуть впливати на газорозподільну систему. Українське законодавство донедавна не враховувало ці специфічні якості біометану», — зазначив керівник напрямку декарбонізації РГК Ігор Гоцик.

Нагадаємо, українські компанії розглядають будівництво 30 біометанових заводів.