Проблеми із зерновим коридором можуть вплинути на ціни на зерно вже наступного сезону — Горбачьов

Якщо зерновий коридор не продовжать, то у найближчі пару місяців нічого страшного не станеться, тому що український експорт вже досяг 50 млн т зернових і олійних, і зернові залишки не великі. Наслідки закриття коридору будуть відчутними значно пізніше. 

Про це у коментарі Elevatorist.com на конференції Euro Grain Hub Exchange & Forum сказав Президент УЗА Микола Горбачьов.

«Звичайно, нам би хотілось експортувати через зерновий коридор, тому що це дешевше, ніж альтернативними шляхами, але якщо він не буде працювати, то в короткостроковій перспективі це суттєво не вплине на експорт. За що я дійсно хвилююсь, так за те, що закриття коридору дасть негативний сигнал нашому сільгоспвиробнику, і він може скоригувати свої посівні площі. Наразі це найголовніша проблема: скільки буде посіяно кукурудзи. Трейдери різняться в своїх оцінках — від 2,5 млн гектарів, до навіть 3,5 млн га. Якщо фермери не досіють кукурудзу, це вплине на вже на наступний врожай і на об’єми експорту в наступному році»,— говорить Микола Горбачьов.

Він також відповів на питання, чи вплине на ціни зернових відмова кількох найближчих від України країн ЄС від імпорту українського зерна.

«Ніяк це не вплине, тому що ці найближчі країни вже закупили зерно, і наскільки я знаю, залишки в них сформовані до серпня. Тому ми б і так не змогли продати туди зерно. Навіть локальні місцеві фермери не можуть продати зерно. Наше зерно націлене на ті країни, які знаходяться далі. Ви бачете, що Україна експортувала в цьому сезоні 50 млн тонн, і світова ціна пішла вниз. За останній місяць вона знизилась на пшеницю більше ніж на $50. Просто світ очікував, що Україні буде дуже важко експортувати зерно, (тому ціни піднялися, прим. ред), але Україна змогла експортувати таку велику кількість зерна, і це покосило ціни на світовому ринку»,— сказав Президент УЗА.

Читати за темою: Зерновий ринок України без зернового коридору та без експорту у найближчі країни ЄС: сценарії розвитку