Аналітик назвав основні фактори впливу на український ринок зернових та олійних у 2023/24 МР

В Україні цього року валовий збір основних сільгоспкультур може зменшитися на 7%, зокрема пшениці — на 14%.

Такий прогноз озвучив керівник аналітичної служби ІА «АПК-Інформ» Андрій Купченко.

За прогнозом, в 2023 році Україна може зібрати близько 16,2 млн тонн пшениці. Це на 14% менше чим у 2022. Експортний потенціал української пшениці у 2023/24 МР аналітики оцінюють на рівні 8,8 млн тонн.

Водночас прогноз щодо валового збору українського соняшнику цього року набагато оптимістичніший — на рівні 12,78 млн тонн (+14,6% до 2022 р.). Аналітики вважають, що експорт цієї олійної у 2023/24 МР, навпаки, скоротиться на 38,6%, до 1,4 млн тонн.

«У 2022 році врожай основних культур в Україні скоротився на 35%, передусім завдяки зменшенню збиральних площ через воєнну агресію Росії… Український бізнес уже понад рік перебуває в стані війни та адаптується, перебудовується, проте постійно виникають нові виклики, такі як обмеження постачання нашої продукції на ринок ЄС, нестабільна робота Зернового коридору тощо», — говорить Андрій Купченко.

На думку експерта, основними факторами впливу на ринок зернових та олійних України в найближчій перспективі стануть:

  • високі логістичні ризики на експортному напрямі;
  • висока ймовірність тарифного та нетарифного регулювання експорту;
  • високий рівень невизначеності у формуванні нового врожаю (мінна небезпека в прифронтових регіонах, ризики недостатнього забезпечення основними ресурсами, ситуативне формування структури посівів);
  • погодний фактор.

Крім того, аналітик відзначив вплив на ринок різноспрямованих трендів у переробці агропродукції: пошкодження та руйнування підприємств у зоні ведення бойових дій, релокація підприємств, зміни локального попиту (пов'язані з міграцією населення всередині України).

Ризики подальшого зниження прибутковості сільгосппідприємств в Україні високі, як і рівень воєнних ризиків. Оцінити їхній вплив на економіку загалом та АПК зокрема наразі досить складно, зазначив керівник аналітичної служби «АПК-Інформ».