Литва може допомогти експортувати до 1 млн т українського зерна

Литва може допомогти Україні експортувати до 1 млн т зерна залізницею. Пропозиція виникла після заборони імпорту української агропродукції у Польщі.

Про це повідомила міністерка економіки та інновацій Литви Аушріні Армонайте, пише «АПК-Інформ».

«Клайпедський порт і Литовські залізниці можуть зіграти важливу роль у створенні імпульсу, щоб допомогти Польщі вирішити нинішню ситуацію і гарантувати експорт зерна за межі ЄС. Литва може допомогти безпечно перевезти залізницею з України до 1 млн тонн зерна. Це було б реальним рішенням для України і допомогою для Польщі", — сказала міністерка.

За словами президента Асоціації литовських морських вантажних компаній Вайдотаса Шілейка, що Клайпедський порт може переробити понад 1 млн тонн зерна на рік, але складна логістика заважає збільшити об'єми. 

«Литовські залізниці почали перевозити невеликі обсяги українського зерна через Польщу в Клайпедський порт у травні минулого року. Основною проблемою тут є різні залізничні колії — Україна і Литва досі використовують російські розміри колій, а Польща — європейські, це означає, що рухомий склад доводиться міняти на кордоні», — зазначив Вайдотас Шілейк.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала своє розв'язання проблеми імпорту українського зерна.