Франція може втратити африканські ринки зерна через заборону інсектициду

25 квітня у Франції набуде чинності заборона на інсектицид фосфін, який використовується для фумігації зерна перед експортом. Французькі аграрії вимагають в уряду вирішити питання, оскільки заборона ставить під загрозу експорт та продовольчу безпеку в країнах Північної Африки.

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

В жовтні 2022 року Французьке агентство охорони здоров’я (Anses) дозволило використання інсектициду PH3 (або фосфіну) для фумігації трюми суден лише за умови, що вони не перебувають у «безпосередньому контакті зі злаками». Нові правила вступають в дію 25 квітня 2023 року.

Разом з тим, зерно, що поставляється в Єгипет і Алжир, не може бути вивантажене в портах, якщо воно не оброблене фосфіном від комах-шкідників.

Французькі фермери кажуть, якщо не вирішити питання до 25 квітня, то під ризиком опиняються поставки близько 11,5 млн тонн зерна вартістю 3,8 млрд євро.

«Якщо рішення не буде знайдено, ми більше не зможемо експортувати до таких країн, як Того, Камерун, Алжир або Єгипет, які вимагають фумігації при прямому контакті із зерном», — сказав президент Асоціації французьких виробників зерна Ерік Тіруен.