Україна з часом зможе обійти РФ на ринку експорта сільгосппродукції — думка

Через вихід транснаціональних компаній з російського зернового ринку, РФ згодом поступиться Україні позиціями на ринку експорту сільгосппродукції як тільки у нас стабілізується ситуація з експортом і логістичними ланцюгами, порушеними через повномасштабне вторгнення.

Таку думку висловив СЕО Spike Brokers Олександр Соловей, пише Delo.ua.

«Завданням України буде забезпечити умови для такого перехоплення ринків: наші логістичні ланцюжки мають бути надійними і передбачуваними, а виробництво має відновитися до рівня до повномасштабного вторгнення. «Святе місце пустим не буває», і Україна має докласти зусиль для закріплення позицій в чорноморському регіоні, так як у неї є для цього потенціал», — пише видання.

Думку СЕО Spike Brokers розділяє і експерт Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Павло Мартишев, котрий уточнює, що українська галузь зернотрейдингу наразі конкурентна, тоді як в Росії з виходом іноземних гравців очікується послаблення конкуренції між експортерами.

«З високою вірогідністю це призведе того, що російські експортери будуть забирати собі більшу маржу експортної ціни на збіжжя. Це призведе до зниження закупівельних цін на сільгосппродукцію, внаслідок чого російські аграрії отримують менше грошей і будуть скорочувати посівні площу через брак оборотних коштів. Саме цим повинні будуть скористатись українські фермери, щоб налагодити агроекспорт на фоні російських конкурентів з їх квотами і наближеними до влади компаніями», — вважає експерт.

Нагадаємо, аналітики Bloomberg говорять, що РФ посилить геополітичний вплив та збільшить прибутки після виходу світових зернотрейдерів з її ринку.