Експерт розповів, з чого починати відновлення пошкодженого обстрілами елеватора

Пробоїна у силосі внаслідок влучання снаряду
Пробоїна у силосі внаслідок влучання снаряду
Джерело фото: KMZ Industries

Відновлення пошкодженого внаслідок воєнних дій елеватора слід починати з якнайретельнішої фіксації усіх пошкоджень.

Про це розповів директор з монтажу та будівництва KMZ Industries Вячеслав Степанчук, повідомила компанія у Facebook.

Вячеслав Степанчук зазначив, що на сайті Мінекономіки є проєкт методики визначення шкоди та обсягу збитків. На його основі можуть прийняти закон і напрацювати необхідні механізми.

Проте наразі ані документу, ані алгоритмів немає. Тому аграріям потрібно все максимально ретельно фіксувати та зберігати підтвердження усіх витрачених коштів на відновлення.

Після фіксації важливо написати відповідні заяви, провести обстеження, визначити стан придатності будівель та споруд для подальшої експлуатації. І лише тоді можна починати відновлювальні дії.

«Наразі в Україні нормативної документації щодо обстеження саме сталевих силосів із гофрованою стінкою як такої немає. Так само не можуть кваліфіковано діяти й багато експертів, які не мають достатньо досвіду обстеження елеваторів саме після «військових» пошкоджень, їм теж бракує відповідної документації. Тому єдиний доречний варіант у цьому випадку — це спільна робота в команді експертів, разом із технічними спеціалістами виробника та монтажниками», — йдеться у повідомленні.

Вячеслав Степанчук також додав, що якісне відновлення можливо тільки тоді, коли силос повністю розібраний, кожна деталь перевірена на відповідність заводському кресленню, замінені всі невідповідні деталі, всі болтові з’єднання, весь герметик. Це тривалий і непростий процес, і до цього власникам зерносховищ потрібно бути готовими.