Зерносушильний комплекс на альтернативному паливі можна окупити за 41 день — думка

Недороге альтернативне паливо дозволяє окупити зерносушильний комплекс за строк від 41 дня. Це за умови, якщо вже є інфраструктура, — сухий склад, телескопічний навантажувач, і не вистачає тільки зерносушарки.

Про це Elevatorist.com розповіли у ТОВ «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР».

«Окупність нашого комплексу ми розраховуємо від різниці в грошах між середньою ціною послуги на елеваторі, яка цього року склала 130 грн на 1 т/% та собівартістю сушіння на нашому комплексі, що становить у сезоні 2022-2023 30 гривень. У фермера лишається 100 гривень з т/% чистими. Якщо просушити на нашому обладнанні 10-12 тис. т зерна, то на цій різниці між елеватором і затратами на альтернативу він повертає вкладені кошти за цей строк», — наголошує співзасновник компанії Андрій Марійчин.

Читати докладніше — НОВИЙ ЕЛЕВАТОР: чому ми працюємо тільки на власних зерносушильних комплексах

В компанії зазначили, що до великої війни аграрії активно користувалися держпрограмою повернення 25% від вартості українського обладнання. Це також стимулювало виробників.

Зараз програму призупинили, але є інші можливості. Це державні гранти, які надають фермеру половину вартості обладнання, на умовах створення робочих місць. Обладнання НОВОГО ЕЛЕВАТОРА також включено до програми USAID від уряду США, яка фінансує 100% вартості обладнання на умовах вкладення рівнозначної суми коштів у власну інфраструктуру та надання послуг з сушки зерна іншим фермерам. Також зараз у компанії є партнерська угода з «Ощадбанком», який видає кредити клієнтам під обладнання «НОВОГО ЕЛЕВАТОРА».