За час дії Зернової угоди Китай перетворився на основного покупця українського збіжжя — аналітики

В березні 2023 року Україна у рамках Зернової угоди направила до Китаю рекордну кількість кораблів з продовольством — 25. Загальний обяг експорту агропродукції до КНР склав 1,2 млн тонн.

Такі дані наводить в аналітичному огляді «Економічна правда».

Загалом з початку 2023 року морем на експорт вирушило 9,6 млн тонн вантажів, з них 3,1 млн тонн — у Китай.

 Експорт Зерновим коридором

«За час дії Зернової угоди Китай перетворився на основного покупця українського збіжжя, прийнявши майже третину від загальних 26 млн тонн вантажів, що транспортуються морським коридором. Більшість цих вантажів — зерно та кукурудза»,— зазначають аналітики видання.

За словами експертів, нинішні обсяги зернових відправок чи не найвищі в історії українсько-китайської аграрної торгівлі і, ймовірно, перевершать рекордний для двох країн 2021 рік. Тоді Китай купив на світових ринках 28 млн тонн кукурудзи, близько 7 млн тонн з яких надійшли з України.

Нагадаємо, у грудні 2022 року міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів робочу зустріч із Послом Китайської Народної Республіки в Україні Фань Сяньжуном. Обговорювали поглиблення торгово-економічних відносин в аграрній сфері та можливості розширення номенклатури українського експорту.