Ростуть форвардні закупки українського ріпаку майбутнього врожаю

Імпортери зацікавлені у форвардних закупках ріпаку врожаю 2023. Але активність ринку дещо стримують політичні ризики, оскільки деякі покупці не впевнені, що зможуть отримати український ріпак у липні-серпні.

Про це повідомляє ВАР з посиланням на аналітичний департамент ПУСК.

За словами аналітиків, в цілому глобальний ринок ріпаку зростає, тож є всі передумови для подальшого зростання цін на українську олійну.

«Активізується рух на ринку щодо нового врожаю ріпака, укладаються форварди. Є попит з боку Німеччини на рівні 485 євро за тонну, з боку Польщі — у ціновому діапазоні 470-490 $/т. Але є певні нюанси: польські, болгарські та румунські фермери вже розпочали забастовки проти поставок української агропродукції. З огляду на політичні ризики, деякі імпортери з обережністю ставляться до укладання форвардів, оскільки не впевнені, що в липні-серпні зможуть отримати український ріпак», — кажуть аналітики.

Зазначається, що на 1 квітня орієнтовні запаси ріпаку торішнього врожаю складали близько 100 тис. т. На ринку немає пропозиції культури, хоча окремі переробники заявляють ціни на рівні 18500 грн/т.

Нагадаємо, польські фермери планують нові протести проти українського зерна.