Польські фермери планують нові протести проти українського зерна

Об’єднання польських фермерів Oszukana Wieś («Ошукане село») заявило, що домовленості між урядом та аграріями щодо напливу українського зерна не виконуються, та планує поновити протести. Серед вимог йшлося про посилення прикордонного контролю, компенсації та пільгові кредити.

Про це повідомляє Latifundist.com з посиланням на видання Interia.

«Значна частина товарів їде далі без перевірки. У найкращому випадку перевіряється кожен другий вагон. Термін «технічна пшениця» був відкинутий, тому що він звучав погано. Його залишили без назви. Ми бачимо, що нічого не змінилося. Навіщо було міністру (сільського господарства — прим. ред.) давати надію, брехати людям», — говорить співорганізатор фермерських протестів Вєслав Гринь. 

Однак польський трейдер Андрій Абдулов у матеріалі Latifundist.com  зазначає, що Польща вже почала використовувати свої внутрішні важелі впливу на постачання українського зерна. Так, йдеться про більш прискіпливі перевірки з боку прикордонних служб, органів ветеринарного та фітосанітарного контролю.

«Наприклад,  раніше, якщо їхала партія кукурудзи, — 15 вагонів, — то ветеринарна служба перевіряла вибірково пару вагонів. Зараз перевіряє кожен вагон. Замість одного листа ветеринарного контролю ти чекаєш на оформлення 15 листів. А це час. Це простій транспорту. Кошти простою транспорту + ціна на зерно = менше бажання імпортерів купувати зерно з України», — розповів Андрій Абдулов.

Фермери планують відновити протести сьогодні в селі Черничин у вівторок біля прикордонного міста Грубешів. Також вони погрожують зірвати візит Зеленського в Польщу.

Пані посол з особливих доручень МЗС України Ольга Трофімцева зазначила, що в протестах фермерів Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Болгарії є частина реальної проблеми і частина емоцій, та пропонує проявляти ініціативу і вступати в діалог з західними сусідами як на рівні фермерів, так і на рівні держави.

«Я б взагалі пропонувала створити щось на кшталт східно-європейського аграрного клубу з цими країнами і відразу закинути їм тему для обговорення: Україна в ЄС до 2030 року, like it or not. Маємо використовувати м'яку силу і, як я постійно зараз скрізь кажу, доводити партнерам і конкурентам в ЄС, що Україна є посиленням і крутим +1 в аграрній сфері для ЄС, що ми зробимо ЄС з Україною в складі могутнім глобальним гравцем. З цього і виходити», — написала Ольга Трофімцева.