Українські аграрії просять ЄС скасувати ветеринарний контроль на українсько-польскому кордоні

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) звернулася до президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, президентки Європейського парламенту Роберти Мецоли та Єврокомісара із питань сільського господарства Януша Войцеховського з проханням скасувати ветеринарний контроль на українсько-польському кордоні, якщо в транспортуванні кормів для тварин або фуражного зерна дотримуються певних умов.

Про це повідомляється на сайті асоціації.

Скасувати ветеринарний контроль на кордоні, на думку аграріїв, можна при дотриманні наступних трьох критеріїв:

  • Вантаж транзитом проїздить через Республіку Польщу до митних складів інших країн ЄС.
  • Країна ЄС, до якої направляється вантаж, погоджується проводити ветеринарний контроль на своїй території у разі припинення транзитного режиму, що означає імпорт таких продуктів до ЄС.
  • Країна ЄС, в яку направляється вантаж, погодилася проводити ветеринарний контроль на своїй території у разі перенаправлення такого вантажу в іншу країн.

«Якщо фуражне зерно або інші корми рослинного походження експортуються транзитом за межі ЄС через країну ЄС, яка погодилася взяти участь у згаданій ініціативі, ветеринарний контроль здійснюватися не повинен», — наголосив у зверненні очільник ВАР Андрій Дикун.

Експорт тваринних кормів та зернових на українсько-польсвому кордоні з початку 2023 року почав скорочіватися. Середньодобовий прохід вагонів з зерном через залізничні пункти пропуску з Польщею в березні зменшився на 28% в порівнянні з лютим 2023 року. Автомобільні пункти пропуску зменшили потік на 36% по відношенню до пікових показників, до 10444 тонн/добу.

«Водії, що прямують через найбільший пункт пропуску Ягодин-Дорогуск, змушені очікувати проходження ветеринарного контролю більше 10 днів (раніше не більше 5 днів), а один потяг проходить ветеринарний огляд 4-5 днів, (раніше не більше 1 дня)», — йдеться у повідомленні.

З початку 2023 року Польща скасувала ветеринарний контроль всередині країни, а також з березня ввела посилений ветеринарний контроль на кордоні. Такі заходи суттєво сповільнили процедури, під перевірки зараз підпадають майже кожні вантажівка та вагон з тваринним кормом та фуражним зерном.

У ВАР зазначили, що поважають будь-яке рішення польської сторони, оскільки вона є однією з країн, підтримка якої є невідворотною та надзвичайно важливою для України. Однак аграрії змушені звертатися до країн ЄС, оскільки експорт українських сільськогосподарських продуктів став одним із найважливіших сегментів економіки країни у цих важких обставинах.