Польські фермери маніпулюють на темі експорту зерна з України — експерти

Україна не розглядає ринки Польщі чи Румунії для себе в якості ринків збуту українського зерна, тому протести з боку польських, румунських чи болгарських фермерів можна розглядати, що сталися через певне непорозуміння.

Таку думку в коментарі порталу delo.ua висловив виконавчий директор УЗА Сергій Іващенко

Понад те, українські аграрії вимушено експортують свою продукцію через територію Польщі чи Румунії через агресію росії і через це отримують збитки внаслідок довшого логістичного плеча.

Звісно, в УЗА цілком розуміють побоювання аграріїв сусідніх країн, оскільки українське зерно справді більш конкурентоздатне і несе для них певну загрозу попри всі дотації та субсидії, які європейські фермери отримують від ЄС. Якщо українське зерно й осіло в цих країнах, то не через українських аграріїв, а через бажання польських переробників та імпортерів придбати певні партії значно дешевшого та доступнішого українського зерна.

Втім, Україна не розглядає як цільові ринки цих країн для свого зерна, адже наше зерно традиційно йде в країни Західної Європи, Африки та Азії.

В свою чергу аналітик української консалтингової компанії Barva Invest Павло Хаустов розповів, що скарги польських фермерів на падіння цін на с/г продукцію є маніпулятивними.

Говорячи про падіння цін на 25-30%, вони забувають уточнити, що цьому передував аналогічний ріст цін, котрий був спричинений не лише повномасштабним вторгненням росії в Україну, а й неврожаєм в ЄС. Таким чином, ціни хоч і впали на третину від пікових значень, але насправді просто наблизились до рівнів, що передували 24 лютого 2022 року.

Він уточнює, що це здешевшання агропродукції не поставило польських фермерів на межу рентабельності. Враховуючи, що загалом Європа минулої осені отримала найнижчий за декілька років врожай кукурудзи, скоріш за все деякі польські фермери (які отримали рекордний врожай) вирішили «притримати» його, щоб заробити додаткові кошти.

Наприклад, після старту жнив у Європі польські фермери не продавали врожай і чекали на продовження росту цін. Внаслідок цього польські зернотрейдери переорієнтувались на інших постачальників та закупки української кукурудзи, тоді як європейці продовжили купувати цю культуру в Бразилії, на яку припадає 38% ринку ЄС. Але при цьому ніхто в Європі не блокує порти, щоб не пустити бразильські судна з сільгосппродукцією, уточняє аналітик.