Вид пелети для сушіння зерна не впливає на пожежну безпеку — експерт

Не можна сказати, що якийсь конкретний вид палива, що використовують в теплогенераторах, здатний спровокувати пожежу. Все залежить від вчасного очищення зерносушильного обладнання.

Таку думку на сайті Kurkul.com висловив регіональний представник по роботі з ключовими клієнтами компанії GRECO group Сергій Малка.

«У GRECO group понад 300 об'єктів на території України. З них 95% працюють на пелетах з лушпиння соняшнику без домішок. В них найкраща тепловіддача і нема коливання температур. У цьому сезоні фермери експериментували з кукурудзою, бо ціна зерна була 3000 грн/т, а пелети — 5000 грн/т. Знаю випадок, коли фермер палив некондиційну кукурудзу, бо шкода вкладеної праці, щоб просто утилізувати зерно», — повідомив Сергій Малка.

Як виняток, більш небезпечним є біопаливо, де присутня іскристість. Але сам по собі теплогенератор загорітись не може.

Більше читайте: Теплогенератор для зерносушарки — чи готуватись до пожежі

За словами Сергія Малки, пожежі переважно виникають через накопичення золи та пилу. Тому час від часу потрібно проводити очищення як зерносушарки, так і теплогенератора. Конкретні терміни очищення вказує виробник обладнання, а також регламентує керівництво елеватора.

«Як свідчить практика, коли йдуть жнива, керівники хочуть пришвидшити процес сушіння. Тому просять не зупиняти зерносушарку, відкладають очищення на день-два, і потім з'являються задимлення чи пожежі. Все ж не потрібно нехтувати елементарними правилами експлуатації», — пояснив експерт.