Учасники ринку назвали причини, що сповільнюють зернову логістику з портів Дунаю

У портах Дунаю, а саме в Рені та Ізмаїлі, існують проблеми із вивантаженням зерна у портах, а також неретмічною подачею судів під завантаження, відсутністю критих складів і потужних перевантажувальних машин.

Про це в ході дискусії «Дунай — Логістика по-новому», яку організували EBA та Interlegal, сказав заступник директора Департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

«На сьогодні Рені недозавантажений залізницею, туди можна доїхати через два переходи «Сокиряни-Окниця» та Могилів-Подільський, тобто через Молдову. Якщо говорити про Ізмаїл, там дуже важка ситуація із чергами. На сьогодні черга із вагонів на розвантаження становить до 17 діб. І це через те, що обсяг зерна, що ми підвозимо, не поглинають термінали в Ізмаїлі»,— констатує Валерій Ткачов.

Він зауважує, що перевантаження в порту Ізмаїла йде подекуди кустарним способом.

«Дуже важливо, щоб наші оператори в Рені та Ізмаїлі почали вкладатись в технічне оснащення своїх терміналів, щоб не було таких черг. Тим паче, що АМП зробила днопоглиблення, і сама водна артерія може перевозити більше. Зі свого боку «Укрзалізниця» готова допомагати експортерам і в Ізмаїлі, і в інших містах»,— говорить представник УЗ.

У свою чергу директор Maritime Logistics Антон Шапран зазначив, що в порту Рені є нестача портових лоцманів, також у портах Дунаю існують проблеми з очікуванням румунських лоцманів. У період активного експорту кораблі після завантаження очікували румкнських лоцманів до 5-7 днів, зараз — 2-3 дні. Простої судновласнику доводиться закладати у власні розходи.

Інна Воробйова, Elevatorist.com