В Укрзалізниці розповіли про наслідки неправильного перевезення зерна у піввагонах


Джерело фото: Facebook Валерія Ткачова

АТ «Укрзалізниця» дозволяє перевозити зерно у напіввагонах, але забороняє розміщувати та кріпити вантаж у напіввагоні з порушенням вимог СМГС Додаток 3 «Технічні умови розміщення і кріплення вантажів», тобто з порушенням вимог прийнятих ОСЖД (міжнародне об‘єднання залізниць).

Про це ще раз нагадав заступник директора Департаменту комерційної роботи   «Укрзалізниці» Валерій Ткачов.

Він назвав порушення, які відправники допускають при перевезенні зерна у напіввагонах:

  • використовують для закріплення укриття /тентів зовнішні деталі кузова напіввагону, які для цього НЕ пристосовані (порушення вимог СМГС Додаток 3; глава 1 Малюнок 15- де конкретно визначено розміщення пристроїв для ув‘язуваня вантажу у напіввагоні (ПВ), це частина конструкції напіввагона);
  • захисне укриття прикріплюється до вагону способом, що не виключає можливість його відриву та парусність на шляху прямування (порушення вимоги п.4.2. Глави 14 Додатку 3 СМГС);.
  • використовують для кріплення укриттів/тентів ув’язки одноразового використання та інше.

За словами Валерія Ткачова, такі порушення можуть призвести до аварій та навіть жертв на залізниці.

«Уявіть, що на зустріч такому напіввагону рухався пасажирський поїзд, і цей тент, укриття попадає на зустрічний пасажирський локомотив, контактну мережу, елементи інфраструктури.. До чього це може призвести … По коліям « Укрзалізниці» також рухаються небезпечні, вибухонебезпечні вантажі, паливо.. і такі напіввагони с зерном .. навіщо ризикувати, навіщо наражати на небезпеку пасажирів ?»,— акцентує увагу представник УЗ.