Фермери Румунії, Болгарії та Польщі отримають від ЄС 56 млн євро через зерно з України

ЄС компенсує із кризового резерву фермерам трьох країн збитки від збільшення експорту зерна з України.

Про це пише Bloomberg.

Європейська комісія виділить 56 мільйонів євро Румунії, Болгарії та Польщі, повідомив журналістам у Брюсселі єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський.

Рішення щодо Болгарії та Польщі ухвалили, оскільки поєднання їхнього власного виробництва та імпорту з України перевищило середній п'ятирічний показник до початку повномасштабного вторгення РФ.

Румунію додали через її центральне розташування для так званих «смуг солідарності». Румунія отримає 10 млн євро, Болгарія — близько 17 млн євро, а Польща — 30 млн євро. Цю суму можуть подвоїти за рахунок співфінансування з бюджетів країн-членів.

Угорщина та Словаччина також отримали більше українського врожаю. Але вони не отримають підтримку, оскільки їхні сукупні обсяги виробництва та імпорту не перевищують середнього п'ятирічного рівня, сказав Януш Войцеховський.

«Це підтримка для країн, фермери яких постраждали від збільшення імпорту з України. Ми спостерігаємо збільшення поставок, величезне зростання імпорту для прикордонних країн»,— пояснив він.