ДАБІ остаточно ліквідували — Кубраков

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури офіційно завершило ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). Роботу припинили всі 24 територіальні органи, закрито 5420 виконавчих проваджень у судових справах.

Про це повідомила пресслужба Міністерства.

Рішення про ліквідацію ДАБІ кабмін ухвалив ще у 2020 році. Причиною стали численні скарги на її діяльність та факти порушень в роботі.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков зазначив, що за підрахунками експертів, корупція в будівельній сфері, спричинена протиправними діями ДАБІ, могла щорічно становити не менше 3 мільярдів гривень. 

«Зараз ми реалізуємо масштабну реформу містобудування, в центрі якої цифровізація документів та автоматизація процесів. Ми прагнемо максимально мінімізувати людський фактор, аби учасники будівельного процесу могли онлайн подати необхідні документи та перевірити статус їх розгляду. Паралельно працюємо над тим, щоб нова система була відкритою та прозорою», — сказав Олександр Кубраков.

З вересня 2021 року державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд здійснює Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ).