Гарантування компенсацій ризиків зернового коридора збережуть агроекспорт — депутат

Державні гарантії компенсації шкоди, яку можуть отримати морські перевізники через війну, необхідні для захисту учасників «зернового коридору» та збереження агроекспорту. 

Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише Latifundist.com.

Відповідний проєкт закону №8399 прийнятий Верховною Радою 24 лютого. 2 березня закон направлений на підпис президенту України.

«Закон про держбюджет-2023 доповнюється новою статтею 36, якою гарантується виплата компенсацій фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден. Дія цієї норми поширюється на шкоду, заподіяну внаслідок збройної агресії рф проти України та воєнних дій на території України. Встановлений і розмір компенсацій — до 20 млрд грн. Виділятися кошти на ці цілі будуть з державного дорожнього фонду. Таким правом наділений Кабмін», — конкретизує законодавчі зміни народний депутат.

Як зазначається, гарантії поширюються не тільки на морські судна, але і на судна внутрішнього плавання. А по-друге, на судна як під прапорами України, так і під прапорами іноземних держав.

«Примітно, що спочатку проєкт №8399 не містив пункту про гарантування виплати компенсацій морським перевізникам. Він з’явився після внесення відповідної поправки від час другого читання. Але добре те, що добре закінчується. Я вважаю, що це дуже своєчасна і важлива законодавча зміна», — резюмує Іван Чайківський.