Веревський назвав мінуси у роботі на Варшавській фондовій біржі

Агрохолдинг «Кернел» збирається вийти з Варшавської фондової біржі. Голова ради директорів Андрій Веревський наголосив, що робота на біржі не допомогла посилити інвестиційну привабливість компанії.

Про це пише Latifundist.com у матеріалі.

Зазначається, що протягом останніх 11 років «Кернел» жодного разу не залучав акціонерний капітал через публічне розміщення на біржі. А оскільки вартість акцій постійно знижувалася, це призводило до невиправдано високої вартості фінансування порівняно з борговими зобов’язаннями.

У компанії Андрія Веревського Namsen Limited зазначили, що інвестори на ринках капіталу зацікавлені в постійному зростанні компанії, але циклічність сировинного бізнесу не дозволяє цього. В останні роки з підвищенням волатильності світових ринків цей фактор лише загострився: прибутки важко спрогнозувати, а це негативно впливає на ліквідність і знижує ціну акцій.

«Наступна причина — польські інвестори більше не є основними акціонерами «Кернел». Після IPO до 80% акцій компанії у вільному обігу складали польські інвестори. Сьогодні, за оцінками компанії Веревського, менше 15% акціонерів є інвесторами з Польщі. В Namsen пояснюють, що нещодавня пенсійна реформа в Польщі зменшила апетит пенсійних фондів до акцій, що котируються на ВФБ», — зазначили в матеріалі.

У «Кернел» також вважають, що сам публічний статус підриває конкурентні переваги, бо конкуренти копіюють управлінські рішення, які компанія озвучує у звітах.

«Публічність вимагає дорогого адміністрування з публічного розкриття інформації, комунікацій та юридичних витрат», — наголосили в «Кернел».

Нагадаємо, компанія Андрія Веревського Namsen Limited запропонувала раді директорів «Кернел» розглянути питання виходу з Варшавської біржі та викупу акцій в інших акціонерів.