Дунайський регіон залишається єдиним стабільним шляхом для експорту української агропродукції

Стабільний експорт української агропродукції забезпечує саме Дунайський регіон
Стабільний експорт української агропродукції забезпечує саме Дунайський регіон
Джерело фото: Ukrainian Shipping Magazine

Дунайський регіон залишається єдиним стабільним шляхом для експорту агропродукції з України та, як наслідок, важливим елементом забезпечення світової продовольчої безпеки в умовах гальмування росіянами інспекцій суден в рамках Чорноморської зернової ініціативи та загроз односторонньої відмови від виконання Зернової угоди.

Про це заявив голова української делегації на засіданні наради експертів Дунайської Комісії з гідротехніки Дмитро Барінов, повідомляє Мінвідновлення та інфраструктури.

На засіданні українська сторона поінформувала учасників про проведення експлуатаційного днопоглиблення в портах Дунайського регіону з метою відновлення паспортних характеристик.

«Це передбачено Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї, яка зобов’язує придунайські держави утримувати свої ділянки в судноплавному стані для річкових і на відповідних ділянках для морських суден. Також вона зобов’язує виконувати необхідні роботи для забезпечення і поліпшення умов судноплавства», — пояснили в міністерстві.

Нагадаємо, раніше Румунія виразила стурбованість проведенням Україною днопоглиблювальних робіт у загальному екологічно вразливому прибрежному регіоні. Також Румунія запросила в України доступ на перевірку місцини, де ідуть роботи.