У Польщі вводять заборону на виробництво та використання ГМ-кормів для тварин

У Польщі з 1 січня 2023 року набрав чинності Закон про заборону ГМ-кормів для тварин. Відповідно до нього, з 1 січня 2025 року в Польщі буде заборонено виробництво, реалізацію та використання у харчуванні тварин генетично модифікованих кормів та генетично модифікованих організмів, призначених для використання у кормах. Закон ухвалено Сеймом, підтримано Сенатом і підписано Президентом Польщі.

Про це повідомила Українська зернова асоціація (УЗА).

Взагалі з 2016 року 19 країн Європейського Союзу заборонили на своїх територіях вирощування ГМ-рослин. Європейська комісія акцептувала таке рішення.

В УЗА нагадують, що Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект №5839 від 05.08.2021 року про регулювання вирощування та обігу ГМО в Україні, який фактично дозволяє вирощування генетично модифікованих рослин.

Аграрне співтовариство, зокрема, УЗА, Українська насіннєва асоціація та Асоціація «Дунайська соя» вимагають доопрацювати законопроект відповідно до законодавства ЄС з регулювання та обігу ГМО та заборонити вирощування ГМ-рослин у відкритих системах, оскільки це несе загрози великих мільярдних збитків для галузі та втрати преміального ринку країн ЄС для українських аграріїв.

Нагадаємо, учасник ринку вважає, що ухвалення законопроєкту №5839 про ГМ-продукцію в Україні принесе додаткові величезні витрати для фермерів і трейдерів.