Якщо логістика здорожчає ще хоч трохи, кукурудза стане однозначно збитковою — учасник ринку

На форумі «АгроТрансформації 2023», який пройшлов 17 лютого у Варшаві, експерти висловлювали побоювання щодо збитковості вирощування пшениці та кукурудзи в майбутньому сезоні, що в першу чергу викликано занадто високими логістичними витратами. Якщо логістика здорожчає ще більше, кукурудза стане однозначно збитковою для виробників.

Про це пише Latifundist.com.

Агровиробники таки будуть сіяти і пшеницю, і кукурудзу, але посівні площі під цими культурами значно зменшаться. Аграрії йдуть на певні ризики та сподіваються, що ціни на агропродукцію зростуть, і логістика може покращитися завдяки пролонгації Зернової угоди.

«За нашими розрахунками пшениця була збитковою у минулому сезоні, але ми прийняли рішення, що все одно посіємо певну кількість, бо потрібно забезпечувати країну продовольством. Плануємо максимально скоротити посіви кукурудзи. Вже робили попередні розрахунки витрат на посівну і розуміємо, що нашу економіку врятує лише логістика. Якщо вартість логістики ще хоч трошки зросте, то кукурудза буде однозначно збитковою», — розповіла комерційний директор HarvEast Тетяна Алавердова.

Зазначається, що в Україні значно збільшується посівні площі під олійними культурами. В країні також зросла зацікавленість виробництвом біоетанолу. Все більшим попитом користується обладнання для олії, жирів, крохмалю тощо.