Більше 300 іноземних моряків досі не можуть покинути українські порти через війну

Міжнародні судноплавні компанії та морські організації закликали генсека ООН допомогти евакуювати моряків, які на рік застрягли на борту суден в українських портах. 62 судна залишаються заблокованими у дев'яти портах України, включаючи ті, що зараз перебувають під російським контролем. Через війну 331 моряк і досі не можуть покинути заблоковані судна.

Про це повідомляє видання The Guardian.

Лист до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша підписали представники понад 30 судноплавних компаній та організацій, в тому числі Міжнародна судноплавна палата (ISC), що регулює понад 80% морських торговельних перевезень у світі.

У листі говориться, що життя моряків на кораблях в умовах війни постійно наражається на ризик, оскільки порти можуть бути ключовими цілями обстрілів.

Зараз поки що компанія Stella Maris в Україні запустила онлайн-службу підтримки, щоб запропонувати віддалену психологічну підтримку морякам та їхнім родинам.

Після початку бойових дій в українських портах у Чорному та Азовському морях було 112 іноземних торгових суден. На їхньому борту було близько 2000 членів екіпажів, більшість із них евакуювали.