З жовтня ефективність Зернової ініціативи не перевищує 40% від наявних експортних потужностей — Васьков

З жовтня через гальмування росіянами інспекцій суден в Босфорі ефективність Зернової ініціативи не перевищує 40% від наявних експортних потужностей.

Про це розповів заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков, повідомила пресслужба міністерства у Facebook.

Це призводить до дефіциту продовольства та зростання його вартості на світових продовольчих ринках, адже саме Україна є ключовим постачальником соняшникової олії та лідером за експортом пшениці, кукурудзи та ячменю.

Заступник міністра нагадав, що 18 березня закінчується термін Зернової угоди і вже запущено процес перемовин з партнерами по ініціативі, ООН та Туреччиною, щодо її строків та умов пролонгації.

«Ми очікуємо на відповідь наших партнерів, як вони бачать вирішення поточних проблем, за яких умов буде продовжено. Наші очікування — продовження мінімум на рік Агроринок має розуміти і планувати обсяги на довгий період, а не на 120 днів», — сказав Юрій Васьков.

Також він повідомив, що Україна вкотре звертає увагу міжнародної спільноти, що блокування комерційного судноплавства навіть у військовий час — це грубе порушення міжнародних конвенцій, учасником яких є й Україна.

«Ми вкотре закликаємо Міжнародну морську організацію ООН, яка є гарантом безпеки світового судноплавства, зробити все можливе та поновити торговельне судноплавство в Чорному морі», — додав Юрій Васьков.

Нагадаємо, аналітики спрогнозували подільші сценарії розвитку ситуації з експортом з одеських портів.