Збитки аграріїв в 2022-2023 становитимуть $5-6 млрд — Мірошниченко

Збитки аграріїв за рахунок цінових втрат, низької середньої врожайності культур, високої вартості кредитів, втрат якості продукції в 2022-2023 будуть становити $5-6 млрд. Додатково до цього є прямі втрати від війни, втрачене майно та активи, втрачена продукція і тд, це ще $1,5-2.0 млрд. Додатково заміновані поля, поля які потребують відновлення та рекультивації і тд.

Такі розрахунки привів на своїй сторінці у Facebook голова ради ГО «Бізнес – Варта» Іван Мірошниченко.

«Ми говоримо з Вами 10 + міліардів доларів збитків за один рік! Тобто зростання та розвиток — це важкий та поступовий процес, а падіння виробництва та збитковість — це швидке «цунамі»,— написав Іван Мірошниченко.

Він зазначив, що зараз виробник отримує за 1 тону продовольчої пшениці $175-185 на елеваторі (ще 3 місяці тому це було $150-160), при світовій ціні майже на $100 дорожче на кожній тоні, тобто мав би отримувати $265-275 на своєму елеваторі.

«Де дівається різниця? А всі інші учасники ринків закривають свої ризики за рахунок ціни для аграрія, що частково є об’єктивним процесом, а деякі учасники просто заробляють та підняли свої ставки послуг в портовій перевалці на терміналах та портовій логістиці (наприклад вартість буксирів в портах) в 3-4 рази! Як кажуть: «Здають задорого житло»! Держава нічого не робить з цього приводу, а за аграріїв ніхто не заступається»,— обурюється Іван Мірошниченко.

Він також акцентує увагу, що по кукурудза така ж ситуація. Аграрію залишається $170 при світовій ціні в $280-290 на базисі FOB погружено в корабель в портах ЕС або Бразилії.

Вся ця ситуація, за думкою Івана Мірошниченка, позначиться на недосіві зернових.

«Восени 2022 року буде мінус 25/27% площ озимих культур (головним чином пшениці); буде ще мінус 20-25% недосіїв весною 2023. Головне зменьшення буде по кукурудзі та іншим капіталомістким в технологіях культурам», — вважає експерт.

Як вихід із такої ситуації, він пропонує надати аграріям треба від держави ресурс відновлення, тобто кошти на посівний матеріал, пальне, базові добрива та первинну суму на лізінг втраченої техніки. Максимально включити в програму власних виробників для локалізації програм та підтримки інших українських виробництв.

«Всім ресурсу немає, а тим виробникам, у кого зруйнували все, або майже все, треба швидко допомогти, бо як бачимо, вже треба в поле», — закликає Іван Мірошниченко.