Україна просить ООН та Туреччину вимагати від РФ припинення штучних затримок в роботі зернового коридору

Україна звернулася до міжнародної спільноти, зокрема ООН та Туреччини як гаранторів Чорноморської зернової ініціативи, щоб вони вимагати від РФ негайного припинення штучних затримок в роботі зернового коридору Чорним морем.

Про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та віцепрем'єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова.

«Потрібно зупинити спроби РФ використовувати продовольство як зброю та розблокування  торговельного судноплавства до українських портів Чорного моря»,— говориться у тексті заяви.

На сьогодні представники РФ в складі інспекційних груп при Спільному координаційному центрі в Стамбулі вже кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, які прямують через протоку Босфор до/з українських портів.

Зокрема, російські інспектори свідомо уповільнюють терміни інспекцій, регулярно вимагають нерегламентовану документацію, відмовляються працювати в робочий час та шукають інші необґрунтовані приводи для зупинки інспектування. Щодня із запланованих 10 інспекцій, зазвичай, відбувається менше половини.

«У зв'язку із затягуванням інспекцій з боку Росії в Босфорі нині утворилась черга із понад 140 суден, переважна більшість яких очікує там понад місяць. Продовольча безпека країн, які залежать від експорту української сільськогосподарської продукції, опинилася під загрозою. Насамперед, через дії Росії продовольство недоотримують країни Глобального Півдня, зокрема Африки та Азії»,— йдеться у заяві.

У той же час Москва користується можливістю безперешкодного торговельного судноплавства з російських чорноморських портів. Об'єм перевезень через морські порти РФ в Азово-Чорноморському басейні в 2022 році склав понад 250 млн тонн, що перевищило показники 2021 року.

«При цьому, інспекції цих суден в Босфорі не відбуваються. Це, зокрема, робить можливим використання Росією торговельних суден для отримання вантажів військового призначення задля продовження війни проти України»,— наголошують представники української влади.