В Польщі фермери блокують пункти пропуску на кордоні з Україною

На українсько-польському кордоні сьогодні, 3 лютого, можуть бути проблеми з рухом транспорту через протести польських фермерів, які розпочалися вчора, 2 лютого. Польські аграрії невдоволені припливом українського зерна до їхньої країни.

Про проблеми з рухом транспорту на кордоні повідомили у Державній прикордонній службі України.

«2 та 3 лютого 2023 року на під'їзних дорогах до пунктів пропуску «Корчова - Краковець», «Медика - Шегині» та 2 лютого на під'їзній дорозі до пункту пропуску «Хребені - Рава-Руська» з боку Польщі заплановано проведення акцій протесту, які можуть вплинути на рух транспортних засобів, що перетинають державний кордон», — йдеться у повідомленні.

За інформацією «Еспресо.Захід», члени польської організації фермерів «Ошукане село» організували блокаду 4-х пунктів пропуску на кордоні з Україною.

«Польські аграрії обурені тим, що через неконтрольований приплив українського зерна до Польщі обвалились ціни на їхню продукцію. Тамтешні фермери стверджують, що українське зерно мало б транспортуватись територією Польщі лише до портів, однак воно потрапляє на польський ринок», — повідомляє видання.

Фермери заблокували переходи в Дорогуську та Гребенному (Любельське воєводство), Корчові та Медиці (Підкарпатське воєводство). Пропускають лише легкові автомобілі та вантажівки з допомогою для України. Аграрії анонсували також блокування перевантажувального терміналу Linia Hutnicza Szerokotorowa (LHS), який будується у Сташуві (Свєнтокшиське воєводство).

Полькі фермери проводять акцію протеста на переходах польско-українського кордону

Нагадаємо, 30 січня єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський повідомив, що в ЄС не збираються повертати скасовані раніше мита на українскьку сільгосппродукцію. За словами єврокомісара, ЄС має інструменти для вирішення цієї проблеми. Тимчасову підтримку фермерам можливо надати за рахунок кризового фонду ЄС.