В ЄС не збираються повертати скасовані раніше мита на українскьку сільгосппродукцію — єврокомісар

Збільшення експорту українського зерна до Євросоюзу вплинуло на фермерів, які живут у прикордонних з нами країнах. Але в ЄС не збираються повертати скасовані раніше мита на українскьку сільгосппродукцію.

Про це вчора, 30 січня, повідомив єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський за підсумками ради профільних міністрів держав ЄС у Брюсселі, пише Кореспондент.

Януш Войцеховський повідомив, що імпорт пшениці з України до ЄС зріс на порядок: з 287 тис. тонн 2021 року до 2,8 млн тонн 2022.

«Обсяг ввезеної до Євросоюзу української кукурудзи зріс майже вдвічі — з 7,3 млн тонн у 2021 до 12 млн тонн у 2022 році. Але найбільш різким виявилося зростання імпорту в ЄС насіння соняшнику з України: 2021 року цей показник становив лише 25 тис. тонн, а 2022-го — вже 1,8 млн тонн. Наприклад, до Болгарії до війни було поставлено 3000 тонн цього продукту з України, а після повномасштабного російського вторгнення — 892 тис. тонн», — наводить цифри видання.

Рада міністрів сільського господарства ЄС ухвалила, що для вирішення цієї проблеми необхідно вжити заходів на рівні Євросоюзу.

«При цьому не було жодних пропозицій припинити або обмежити імпорт з України, — наголосив єврокомісар. — Йдеться про допомогу фермерам, а не про бар'єри чи заборону ввезення товарів з України. Про це не висловився жоден із представників країн ЄС».

За словами єврокомісара, ЄС має інструменти для вирішення цієї проблеми. Тимчасову підтримку фермерам можливо надати за рахунок кризового фонду ЄС — виплатити аграріям компенсації за зберігання зерна та насіння, яке вони не змогли продати. Януш Войцеховський наголосив, що для таких заходів не потрібні великі капіталовкладення, а також що це тимчасова проблема, яка буде вирішена після закінчення війни РФ проти України.

Нагадаємо, польскі фермери протестували проти постачань українського зерна до країни.