Через низьки темпи експорту Зерновим коридором ціни на пшеницю в портах Одеси знижуються

Не зважаючи на зростання світових цін на пшеницю минулого тижня, в портах Одеси ціни на зернову на умовах FOB залишилися незмінними, а на умовах СРТ-порт навіть ще зменшилися. Ця ситуація спричинена високими фінансовими ризиками через вкрай сповільнену роботу Зернового коридору.

Про це розповіла керівниця відділу зернових та олійних ринків ІА «АПК-Інформ» Анна Танська.

Наприкінці тижня закупівельні ціни трейдерів на продовольчу пшеницю та фураж в українських морських портах знизилися на $5-10/т, до $200-225 на умовах FOB і $180-205/т СРТ-порт.

«Українське зерно залишалося одним із найдешевших у світі на тлі високих ризиків і суттєвого скорочення заходів/виходів суден до/із портів Великої Одеси. Поряд із цим спостерігалося подальше зниження ставок фрахту, а також залізничної й автомобільної логістики», — зазначила експертка.

Вона також додала, що підвищити темпи експорту з глибоководних портів дедалі заважає саботаж російських експертів у складі СКЦ, які навмисно зменшують кількість інспекцій суден у Босфорі (до 2-3 на добу замість необхідних 15-18 і більше) і затягують час перевірок.

«Як і очікувалося, через бажання встигнути реалізувати якомога більше агропродукції морем до наступної пролонгації Зернової угоди з повноцінним відновленням роботи після свят трейдери почали форсувати закупівлю, що спочатку суттєво підтримало ціни на зерно на базисі СРТ-порт. Проте більшість із них доволі швидко покрили свої поточні потреби і сформували необхідні запаси сировини під наступні судна, тому вже наприкінці тижня частина зернотрейдерів призупинили закупівлю і почали знижувати ціни», — пояснила Анна Танська.

Нагадаємо, Україна наполягає на збільшенні числа інспекторів СКЦ, аби прискорити перевірки суден у Босфорі.