Вартість вагонів-зерновозів опустилася нижче 3 тис. грн за добу

За результатами аукціонів ставка плати за використання зерновозів ЦТЛ у січні 2023 становить 2 963 грн за добу.

Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

Він зазначив, що ринкова вартість використання зерновозів поступово зменшується.

«На останніх аукціонах вартість вже зменшилась до 2 800 грн/доба і має тенденцію до подальшого зменшення. Зменшення вагонної складової тарифу на перевезення зерна залізницею суттєво зменшило логістичні витрати на перевезення зерна для аграріїв», — зазначив керівник.

Як повідомляється, приблизна вартість перевезення зерна залізницею на середню відстань 655-710 км при використанні вагони УЗ зменшилася до :

  • Експортне сполучення (сухопутні переходи) — до 53,6$/т (вагонне відправлення)/ до 53,6$/т (маршрутне відправлення); зменшення вартості перевезення склало -17,6$/т (вагонне відправлення) та -1,2$/т (маршрутне відправлення).
  • Експортне сполучення (в напрямку портів) — до 35,5$/т(вагонне відправлення)/ до 31,7$/т (маршрутне відправлення); зменшення вартості перевезення склало -17,2$/т (вагонне відправлення) та -11,6$/т (маршрутне відправлення).
  • Внутрішньодержавні перевезення — до 45,1$/т(вагонне відправлення)/ до 45,1$/т (маршрутне відправлення); зменшення вартості перевезення склало -29$/т (вагонне відправлення) та -8,4$/т (маршрутне відправлення).