На ціну зерна в Україні будуть тиснути значні перехідні залишки — експерт

Урожай 2022 р. значно знизився, порівняно з рекордним 2021 роком, проте і темпи експорту також суттєво впали. До того ж зберігаються нестабільними логістичні спроможності, лишається нереалізованим частина врожаю 2021 року. Все це сприятиме створенню значних перехідних залишків зерна, які тиснутимуть на ціну всередині країни.

Таку думку висловив в своєму блозі головний редактор сайту Kurkul.com Микола Сирота.

«Ще однією проблемою буде низька якість зерна, що іноді робитиме неможливим експорт окремих партій. Варто лише згадати кількість кукурудзи, залишеної зимувати в полях. Це зерно буде спрямоване на переробку всередині країни або домішуватиметься до партій вищої якості. Тому я б не розраховував на сприятливу кон’юктуру по зернових у цьому сезоні, зокрема щодо пшениці та кукурудзи»,— зазначає експерт. 

Він також акценту увагу, що дефіцит елеваторних потужностей буде зберігатись. Відбудувати втрачену інфраструктуру, компенсувати її мобільними сховищами та новими елеваторами не вийде. До того ж робота таких комплексів буде обмежуватись наявністю енергоносіїв та їх вартістю. Тому слід заздалегідь бути готовими до того, що зі зберіганням урожаю будуть проблеми.