Високі обсяги перевезень Дунаєм збережуться й надалі через інвестиції та будівництво терміналів — учасник ринку

Якщо говорити про ринок в цілому, то попри часткове відкриття портів Великої Одеси, потік вантажів через дунайські порти наразі є значно більшим, ніж рік тому. До цього часу на Дунаї залишається дефіцит річкового тоннажу.

Про це в в інтерв’ю «Портам України» розповів генеральний директор ПрАТ «УДП» Дмитро Москаленко.

«На мою думку, з огляду на прихід потужних інвесторів та будівництво нових терміналів, високі обсяги перевезень збережуться. Тому, до речі, УДП починає програму якісного оновлення парку тоннажу та модернізацію тягового флоту», — говорить Дмитро Москаленко.

Він також повідомив, що зараз УДП здебільшого працює з двома видами вантажів. Аграрна продукція експортується з України через порти Нижнього Дунаю, де основний потік прямує через Констанцу. Залізорудна сировина та вугілля доставляються в Сербію.

«Якщо порівнювати Рені та Ізмаїл, то пропорція десь 70% на 30%. В Рені більше пропозицій щодо перевалки, тому наші фрахтувальники з автотранспортом частіше обирають саме цей порт. Якщо ми говоримо про чорноморські порти, то УДП переважно співпрацює з портом Констанца», — зазначив Дмитро Москаленко.

За словами керівника, з підсумками 2022 року на УДП припадає приблизно 10% загального вантажообігу дунайських портів України.